27 Kasım 2012

Doomsday Book


pek mantıklı hikayeler değil tabi, oyunculuklar falan da çok vasat. böyle bir iki mesaj için küçük üç tane hikaye yazıvermişler gibi olmuş ama kötü olmuş diyemeyeceğim. hani komedi yazıyor türünde, hiç güldürmüyor ama yine de bir hoşluk veriyor. hafiften eleştirel diyelim, böyle acayip bir film ihtiyacı olursa iş görür nitelikte. hafiften de felsefi ve bilimsel atıflarımız da var yani hehe.

--- spoiler ---

.ilk hikayedeki elma meselesini pek beğendim ben. dini kökenli olduğu pek belliydi ama hem ti'ye alarak hem aslında bunun üzerine hikaye kurarak güzel bir şeyler yapmış. bölüm sonunda da incilden alıntı koyması da tam olur. bozuk elmadan zombi olan bir insanlık-canlılık diye düşününce pek hoş bir hikaye olduğu kabul edilebilir herhalde. dediğim gibi oyunculuklar baya dandik görünüyor tabi.

.ikinci hikayede, kendini buda sanan bir robot fikri daha doğrusu aydınlanmaya ulaşmış bir makina fikri ile gelmişler. bu da (hehe da ayrı) hoş aslında amma velakin oyunculuklar ilkinden daha kötü ve üstüne robot şirketinin yöneticisi saçmalıyor resmen. hem robot üret hem robot düşmanı ol, hem yok yok etmemiz gerek ot bok de, ulan baştan üretme derler (hafiften de keşiş dokunduruyor aslında ya neyse işte). fikir güzel senaryo dağıtmış kendini diyelim.

.üçüncü hikaye absürdün de absürdü olmuş, aşmışlar kendini. babasının 8 numaralı bilardo topunu kıran bir kız çocuğu netten bilardo topu sipariş eder alalacele... iki yıl sonra 8 numaralı bilardo topu şeklinde göktaşı dünyaya gelir. sipariş buymuş, düşününce komik bile denebilir ama işte komik olsun diye çok kasarak oynamışlar galiba bilemedim. siparişi iptal edelim falan derken çarpar, on yıl sonra da teslim alındı imzasını alıp gider ilahi varlık. şans-kader, kısmet falan dokundurmaları diyelim biraz.

.medya eleştirisi gibi bölümler komik olmayan zorlama komedilerin son noktası idi herhalde. ne gerek varmış bu kadarına anlamadım. bölümlerin konuları da zaten toptan insanlık eleştirisi gibi, hele bu dünya yıkılması gerekiyordu belki diye son bölümü bitiriyorlar. adamlar bezmiş anlaşılan iyice.

--- spoiler ---