27 Eylül 2016

Zootopia


pek beğenmedik, bir iki yer hariç pek gülümsetmedi bile. esas oyuncuyu neden tavşan yapmışlar? son dönem animasyonların hepsi zaten aykırı olun, istediğiniz olun muhabbetini işleyip duruyorlar. çocuklara özel mi yapıyorlar? tamam kötü bir mesaj değil ama sıradan geldi, polisiyesi de gereksiz uzundu. maceralı polisiyesi diyelim. 3d versiyonunu izledim, pek bir numarası yoktu, gözümüzü yorduğu ile kaldı. müzikler shakira'nın mıydı neydi? devamlı sesini duyduk. onu da vasat olarak kabul edebiliriz. bir iki hoşluğu vardı. minik hayvanlar, tembel hayvanlar, eh işte o kadardı. sistem eleştili, böyle felsefi bir şeyler bekledim ama walt disney'den büyük beklenti oldu herhalde bu.

--- spoiler ---

.memurlar yavaş çalışır ama hızlı araba kullanır espirisi mi geldi? en büyük eleştirisi buydu sanki. tabii vahşi hayvanların artık vahşi olmadığı ve dünyanın hayvanlara kaldığı bir evrenden bahsetmişler. hepsi bir arada uyum içinde yaşıyorlar.

.film böyle başlayınca oha güzel bir şeyler olacak diyor insan ama sonra bir adet tavşanın hayallerini kovalaması, bunu yine tavşan olarak görüp horlamaları, sonra tilki arkadaş edinmesi, hep birlikte vahşileşen diğer hayvanların meselelerini çözmeleri gibi basit bir konuya geliyor.

.ilkin aslan belediye başkanı var, suçlu o gibi ama kuzu belediye başkan yardımcısı (asistanı, sekreteri artık neyse) esas suçlu oymuş. vay efendim kuzu postunda kurt. kamuflaj meselesine de espiri kaktırdılar arada ama işte tüm hikaye bundan ibaret.

.o kadar zaman geçmiş, vahşiliklerini bırakmışlar ama nüfusun çoğu av olduğu halde avcılar bunları hor görüyormuş. ırkçılık ve hor görülme evrimle de geçmiyor mu demek istemişler? öyle salak saçma bir şeyler olmuş işte.

.mafya babası tip iyidi, en çok onu beğendim. fareler kenti fena değildi. tembel hayvan olayı da hoştu ama işte çok abartmışlar.

.tavşanın anası babası, amiri ve işte girişte oturan donut düşkünü tipler çok bayık geldi. hele ceylan shakira meselesi çok kötü olmuş.

.ilkin olayları çözdük ama sonra şehri karıştırdık meselesi ile düşüş, arkadaşlığının etkilenmesi ve tekrar barışma gibi iniş çıkışlar yapalım demişler ama izlerken insanı pek bir yoruyordu. düz bitse daha iyimiş.

.şaşırtmacalarını da tahmin etmek mümkündü zaten. tilkinin bir şey yapmayacağını biliyordum ama öyle oynamışlar, sonra da kuzudan itiraf ses kaydı alıp olayları paketlemiş oldular. hemen ekip ne ara geldiyse artık. hızlısından bitirdiler. tilki de polis oldu. bir o eksik idi.

--- spoiler ---