14 Mart 2017

The Light Between Oceans


pek beğenmedim, tamam manzara çekimleri falan çok güzeldi de ne bileyim hikayenin bitişi içimde sıkıntı yarattı. böyle iyi ya da kötü bitişten öte bir gariplik yapmışlar. tam olmamış yani bir türlü. romandan uyarlama mı neymiş? süründürdükçe süründürmüşler, daha vurucu olabilirmiş. onun yerine süründürmeyi tercih etmişler. bir sürü de mantıksız iş oluyor, en azından polisiye olaylar ortaya çıktığı vakit çok manalı gelmemeye başladı bana. romantizmini ağırdan vermişler, aile için dramlar daha ağırlıkta aslında. iki saat sabırla izlemek gerekiyor işte.

--- spoiler ---

.şimdi mekan zaten kaç tane insanı barındırıyor? aynı yaşlarda çocuklara baksalar bile bulurlar. hadi onu geç, kayığın ulaşabileceği yerleri falan tespit edemiyorlar mı? adam denize açılıyor, nereye gidebilir ki?

.sonra surata bönbön bakmalar, vicdan azabı meselesini çok abarttılar. hadi en azından vicdan azabıyla kalkıp kadını yakmadı, ona eyvallah ama esas romantizmi kadının evlat sevgisi mi? yoksa kocasının sevgisi mi meselesinde yapmaları da garip. madem öyle niye erken öldü?

.adamı yaşlandıramamışlar bile, kadın daha gençti ama zorunlu üvey evlatlı torununu (nasıl tabir edeyim bilemedim) göremeden öldü gitti. acıdan ölmüş olsa daha vurucu olacak ama öyle bir şey demediler. kocasını seçtiği için ölse yine iyi olacak ama yine demediler.

.başka anlamadığım bir nokta da neden kocası aleyhine konuşursa çocuğu alabilecek? sen çocuğunun iyiliğini istemiyor muydun? neden kocayı cezalandırmak istiyorsun ki? kocasını kurtarsın, kadın bunların aleyhine konuşsun. sonra hepsi sonsuza kadar mutlu mesut yaşasınlar, ha böyle de güzel olmazdı ama kocası ile arasında ikileme götürmesi saçma geldi  bana. dolaylı olarak bir ikilem olsa daha manalı olabilirdi.

.bunlar haricinde eski asker psikolojisini, adamın sessizliğini, duygusallığını beğendim. kadınla şak diye yakınlaştılar, pat diye evlendiler ama şakırt diye çocukları olamadı. ha sen düşük yapıyorsun bir doktora görünmez misin arkadaş? ikincisini deniyor, yine aynı şey oluyor. sonra da gökten zembille çocuk geliyor, eh yani işte.

.bunca olay içersinde adam doğruyu yapmalıyız derken kadın dinlemiyor. kendisi için istiyor ama çocuk yetimhanelerde sürünür diyor. kimsenin aklına geride gözü yaşlı anasının olacağı gelmiyor. o neden? en azından bahsini etseler iyi olacaktı ama salladılar öyle geçti gitti.

.adam ne olursa olsun vicdan azabı şu, bu, bir şekilde küçük kız artık anasını babasını bildikten sonra bunu devam ettirmeliydi. ha daha anasını babasını öğrenmeden psikolojisi bozulmayacak düzeyde bu işten vazgeçebilirdi ama çocuk büyümüş, koşuyor sahile annesini arıyor, insan yok artık diyor.

.tabii hikayeyi oradan gerçek annesinin, bulan anneye çocuğu vermesine geçirseler başka olacaktı ama onu da yapmadılar, hepsi boşa düştü yani.

--- spoiler ---