5 Nisan 2017

Brimstone


tiksindirici bir film, nasıl izin veriyorlar? küçük çocukları nasıl oynatıyorlar ben anlamıyorum. hikayesini falan bilmiyordum. olayların farkında olunca da zaten filmin yarısı geçiyor. bu tarz hikayeleri eleştirmek için yapıyorlarsa çok fazla detaylı, tam sapıklara özel bir film olmuş sanki. ne bileyim kasıt aramak da çok doğru olmayabilir ama iki arada bir derede kalmış. dini göndermeler ve eleştiriler güzeldi. kadının yeri ve önemi meselesine de çok gönderme yapmışlar, hadi onları da kabul ettik ama ensest meselesine bu kadar detaylı girmeleri ne alaka dedirtiyor insana, hatta daha fazlası yani ne bileyi inanılmaz işte. tipler, karakterler, görüntüler, müzikler falan hepsi yerli yerinde ama işte çok mide bulandırıcı, bilmeden izlememek lazımmış. game of thrones kadrosundan kızıl cadı ve jon snow var.

--- spoiler ---

.üç bölüm olarak yapmışlar. çeptır çeptır meselesi olunca zaten çok ağır film oluyor. altı tane avrupa ülkesi birleşip bunu yapmış. helal olsun yani ne diyeyim?

.film başladığı vakit, ebelik yapan dilsiz bir kadının hikayesi gibi başlıyor. bir tane çocuğu doğurturken sorun yaşıyor. kasabaya yeni gelmiş rahip de olaylara büyük gerilim katıyor. sonra zaten mevzuyu anlıyoruz.

.ikinci kısımda küçük kız çocuğu ile başlıyorlar, vahşi batıda köle olarak satılan küçük kız, ergenliğe ulaşması bekleniyor güya, sonra da fahişe olarak kullanılıyor. bu nasıl bir kafadır? o zamanlar pedofili olarak kabul görmüyormuş herhalde bunlar derken olayların boyutu inanılmaz bir hale geliyor.

.meğer peder bu kızın babasıymış, vakti zamanında anasına (kızıl cadı) bir sürü işkence ederek kendisini asmasına sebep olmuş, sonra da kızı ile evlenmiş! olaylara gel. hepsini dini laflar eşliğinde yapması da ayrı bir inanılmazlık. dini sohbetler, anlatımlar falan harikaydı. adamı güzel konuşturmuşlar ama bu kadar ağır sapık olmasını insan hazmedemiyor.

.derken kız yaralı olarak yanına gelen para işin haydutluk yapan jon snow'u iyileştirmiş, babasını bunu kilisede nikahı basarken kurtarmaya gelmesini beklemektedir. hikayeyi böyle anlatabilirlermiş, sonra da sonsuza kadar mutlu yaşadılar diyebilirlerdi ama jon snow game of thrones'da zannediyor kendini, adam başına dayanmış çivi tabancasını şak diye jon'a geri döndürüyor ve öldürüyor. bu kadar kolay olmalalıydı ama işte hayat oluyor demek.

.sonrası ilk hikaye, kız kaçıyor köle olarak satılıyor ve fahişe oluyor. tabii ilk kısım ile bağlaması da içinde var. fahişe olduktan sonra öpülmekten hoşlanmayan sevgili arkadaşının dili kesilir, evlenecek adam bulur ama son gece babası bunu bulup gelip kerhaneyi kapattırır (cümleye gel), derken dilsiz kız babasının yüzünü keser, babası bu kızı öldürür. sonra babasının boğazını keser, ortamı yakar ama babası ölmez. neden ölmez? nasıl ölmez bunu açıklamazlar. gerek görmediler ama ne bileyim şeytani bir güç aradım, sonunda ateş içinde yanarken de konuşmayı ihmal etmedi. esas olan ateşler değil sevgisizliktir gibi bir laf etti, sanki burada pedofili ensest mal insana empati yapmamızı istedi gibi oldu, tiksinti bir derece daha arttı, çok abartıydı yani.

.neyse işte babası gelip sevdiği kocasının bağırsaklarını boğazına dolar, öldürmemesi, adamın ölmemesi de çok garip. çocuğu babasını vurur öldürür ve dedelerine giderler. bu kadar karda kışta nasıl takip eder insan anlamıyor. küçük çocuğu uzaktan dürbünle nasıl indirir? çok acayip. be kadın kendin gitsene.

.güç bela dedesinin evine gelirler, oraya da varır. elinde tüfekle yüz metre ötedeki adamı vuramaz. o tüfekle vurulmuyormuş. o ara kayınbabasını öldürmüş. küçük kızı uyuyor. derken eve dalar, bunlar pencereden kaçmak isterken koşar yetişir ayağından tutar, klasik korku filmi efektleri işte. kötü her daim yakalar, iyi kaçamaz. dedim orada çocuk çıkaracak vuracak kafasından ama olmaz öyle bir şey.

.derken inanılmaz sahnelerle devam ederler. sana yaptığımı kızına yapacağım der, kız daha ufak ama kırbaçlar kızı! oha birader, sen bu sahneyi nasıl çektin? nasıl izin aldın? yetmezmiş gibi ilişkiye girmeye hazırlanır. neyse ki anası omzunu 360 derece döndürüp elinin bağından kurtulur, o kadar öldürmeyen allah gaz lambasının alevi içinde konuşturarak öldürür. eh yani olacak iş değil ama şekil yapalım demişler.

.bitti gitti, kurtuldu ne güzel derken öyle bitirmezler. geçmişin günahı yakasını bırakmaz. çocuğunu doğurtamadığı adam şerif olmuş. masasında dilsiz kızın aranıyor ilanını bulmuş. adam öldürmekten aranıyormuş. bunlar bunu alıp götürürken atar kendini sulara ve ölür, kızının anlatım sesi ile başlamış, öyle de biter. ağaçların oradan da birileri  bakıyor gibidir. sapık dedesinin ruhu gibi hissettirirler...

--- spoiler ---