27 Şubat 2018

Cosmonauts: How Russia Won the Space Race


sonraki bölüm dediğine eminim ama imdb'de ya da tvdb'de bölümlerini göremedim. başka bir serinin bölümü gibi görünüyor ama artık başka bölümünü izlersem tek sayfa olarak devam ederim. zaten öyle ahım şahım bir belgesel değil. vakti zamanında amerikanın uzay programı hakkında belgeseller izlemiştim, onların rusya açısından yapımı gibi denebilir. zaten amerika uzay yarışının ilk ayağını kaybetmişti, sonra olaylar gelişmiş. bu belgesele göre rusya artık gizlilik kararını kaldırdığı uzay programınını görüntülerini vermiş, oradan belgesel çıkarmışlar. hd değiller tabii ama yine de ilginç görüntüler. bir iki güzel bilgisi de var, yeter de artık. fazlasını artık yapamıyorlar zaten. nerde o eski begelseller.

--- spoiler ---

.hiroşimadan sonra olayların rengi değişmiş. rusya kendi nükleer bombasını yaptığı vakit amerikanın bombasından kat be kat ağırmış, beş bin ton mu ne dediler, artık rakamı tam hatırlamıyorum. sırf bu bombayı taşıyan füze yapmaya kastırdıkları için uzaya adam gönderme roketini yapabilmişler. bize böyle aktarıyorlar.

.her şeyin başında tabii işi bilen bir adam, hem yönetici hem politikacıymış. böyle bir tip rusyanın uzay işlerini yürütüyor. aynı zamanda roket yapmış oluyor, aynı zamanda ay programına geçiliyor. ay meselesini mesela sonraki bölüme bırakmışlardı.

.adamlar ilk uyduyu yörüngeye oturtuyorlar. sputnikmiş adı, bunu da buradan öğrendim ama benim genel kültür eksiğimden olabilir, her neyse. daha sonra köpek yolluyorlar. ısıtma sistemleri çalışmadığı için hayvanı sıcaktan öldürmüşler. uslu bir sokak köpeği imiş. yazık etmişler. başka bir canlı yollasalar daha mantıklıymış, bir kere köpeğin bilinci diğer hayvanlara göre daha yüksek. orası kesin, araştırsınlar bulsunlar.

.daha canlı yollayamamışken insan yollamaya geçmişler. amerika ile rekabet yüzünden böyle bir muhabbete dönmüş olay. o ara eğitim gören iki aday varmış. yuri gagarin ve diğer arkadaş. onu da sonra en uzun süreli yörüngede duran adam yapıyorlar ama yuri gagarin'i gülümsemesi yüzünden seçmişler. aratınca adamın tebessümü görünüyor. bir bakıma mantıklı, diğer bakıma garip. ikisi her anlamda eşit olsa gülüşü güzel diye seç ama bu şimdi dünya yıldızı olacak, gülüşü güzel olsun bari ne demek abicim?

.neyse adam gidip geliyor, rusların yıldızı oluyor, sonra adamlar kendilerini tekrar ediyor. amerika da on yıl içinde aya insan yollayacağız diyor. rekabeti oralara getiriyorlar. rusya ekinler yok, millet aç diye ay programına girmiyor. üç yıl gecikmeli başlıyor ve belgesel bölümü de sonraki bölüme diye bırakıyor bu mevzuyu.

--- spoiler ---