30 Haziran 2015

Mad Max: Fury Road


öyle hayretler içinde izlemedim ben filmi, aksiyon macera dozu bana çok geldi. hiçbir şey anlatılmıyordu resmen. eski mad max'lerden çok bir şey de hatırlamıyorum. hadi onlarda da devamlı takip makip olsa bile gerilimi, karakterleri dengeliydi. şimdi filmi mad max için mi yapmışlar charlize teyzemiz için mi yapmışlar hiç anlamadım ben. tamam görüntüler hoştu, tamam kovalamaca sahneleri ile çok uğraşmışlar ama ne bileyim böyle filmde insan üç beş sağlam dialog da duymak istiyor. hayal kırıklığına uğradım bir parça, beklentileri büyütmekle de ilgili olabilir. müzik atraksiyonlarını beğendim bir tek.

--- spoiler ---

.araba üstünde ses sistemleri ve gitarlar davullar falan güzel fikirdi. eskiden var mıydı böyle bir şey bilmiyorum ama çok tatlı görünüyordu. konuyla alakalı olmasa da bildiğin mehteran takımının tozlu gelecek versiyonu.

.şimdi diyorlar su yok şu yok bu yok? ülen o kadar suyu boşaltıyorlar üzerlerine verimli kullansanıza denyolar. petrol yok ya da az falan ama hayvan gibi motorlar. konsepte bu kadar mı uzağım bilmiyorum ama giriş kısmındaki laflar ile kalan kısmı hiç bağdaştıramadım.

.mad max'in devamlı bir geçmiş sıkıntısı vardı. hiç açıklanmadı, bir pişmanlık, ölen bir kızcağız falan filan. konuyu bu şekilde de genişletebilirlerdi ama hiç uğraşmadılar. ilkin tır ve kadınları alıp yeşil vadiye gitmeye çalışan charlize teyzemiz sonra ülen vadi madi yokmuş. dutluklar kurumuş o halde geri dönelim bari diyen süper zeka mad max.

.insan bir önce keşfeder, bilmediğin yere neye gidiyorsun arkadaş. otur oturduğun yerde darbe falan yap. adamlar o kadar araba üstünde film yapmışlar ki resmen yuvarlak çizmek zorunda kaldılar, sürülecek yol kalmadı yani. hareket halinde tamirler falan zaten yok artık dedirtiyor insana.

.araba modelleri falan zaten iyidi, genel tiplemeler de güzeldi de işte belki tüm konuya vakıf olmadan bu film insana boş geliyordur. bu konuda da çekinceli bir şekilde kötüleyeyim bari hehe.

.beyni yıkanmış beyaz kardeşimiz hemen nasıl iyilerden oldu? bunları avlamaya tırın üstüne çıktıydı sonra zinciri takıldı, ölümsüs hehe bunu bıraktı. kadın (hangi mankendi o) düştü öldü falan bu elemanın kafa gitti de niye gitti? bilerek ezmemişlerdi ki hatunu? parça parça izledim ya buraları kaçırdıysam allah affetsin artık. ben anlamadım bu elemanın taraf değiştirme olayını. 

.baştaki tip diğerlerine kök söktüren bir nevi tanrısal bir kişilik, onun ölmesi ile memleketlerine refah geldi. suyu bol buldular saçtılar ve film de öyle bitti.

.kaçışların dövüşlerin hızlı kamera ile çekilmesi bir garipti. millet yavaşlatıyor bunlar hızlandırmış sanki. renkleri, kamera atraksiyonları falan da güzeldi. habire hareket yormasa keyifle izlenir sanki ama beni yordu açıkçası. filmin devamı da yakın zamanda geliyor gibi görünüyor. gelsin de toparlasınlar bakalım ne yapacaklar?

--- spoiler ---