28 Ocak 2014

Insensibles


pek acayip bir olay da hikayesi pek dört başı mamur olmamış. sonu da benzer şekilde pek şekil olmuş ama hani hikayeye göre pek bir anlam da ifade etmiyor. yine de izlenip bir gariplik hissetmek için ideal bir film. ispanyol aklından ve elemanların yine vakti zamanındaki terör meselelerinden (yan konusu) hoşlanılıyorsa aynı şekilde işe yarayabilir. görüntüler ve müzikler de idare eder durumdadır.

--- spoiler ---

.berkano abimizin neden üstüne bir şey giymediğini hala anlayamadım. yazı var kışı var, adam yetmiş seksen yaşında kondüsyonunu da koruyarak takılmış. ne yemiş ne içmiş? o bedeni nasıl öyle muhafaza etmiş. yerdeki boş ilaç kapları neydi falan bunlar hep cevapsız kaldı ama alevler içindeki sarılış ve bitiş hoştu tabi.

.ha elemana ilik lazımdı, bütün hikaye bundan ortaya çıktı ama ilik elinin dibindeyken kızarmış ilik oluverdi. üvey babasının anasını ve kendisini öldürmesi de pek manasızdı. yıllar geçmiş, işkenceci bir tipmiş de şimdi mi aklına gelmiş intihar etmek? 

.neyse esas olayımıza gelecek olursak, 1930'larda ispanyada acı hissetmeyen çocuklar ortaya çıkar. nerden çıktığı bilinmez ama kendi kolunu yiyen bu tipler o zamanın insanlarına korku salar ve tabi acıyı hissetmediklerinden her türlü zararlı tipler olarak bunları akıl hastanesine kapatırlar.

.uzman bir prof yardımı ile acıyı öğretelim falan filan muhabbetleri de öyle üstün körü geçtikten sonra bu berkano abimizin sevdiği kızı prof beyler eziyet çekmesin diye öldürüverir ve elemanın ipler orda kopar (bu arada gözünden de yaş gelir yalnız onu vurgulamak isterim, hani göz yaşı ve ter yoktu bu tiplerde?). sonra işkenceci bir tip olur, milleti keser biçer. komunistlere aman vermez falan filan.

.gel zaman git zaman bir kadın getirirler ve ondan bir çocuk peydah eder. kadın sonra nasıl ölür onu da bilmiyoruz ama işte bu çocuk esas adamımız imiş. arabası sürerken aniden bayılıp karısının ölümüne sebep olan sevgili abimiz... lenf kanserinden ölecek ve geride çocuğu kalacak yine... belki o çocuk da dedesine çeker de ortalığı biraz keser biçer artık.

.son olarak yavru köpeğe anestezi olmadan ameliyat sahnesini hiç anlayamadım. tamam hiç acımadan ve çok maharetli şekilde kesti biçti, zarar da vermedi de... hayvan nasıl acı duymaz onu anlamadım. açıklamadılar da... acayipti işte.

--- spoiler ---