13 Eylül 2013

vikings s01e01:

Rites of Passage

yeni dizi sezonumuz bir türlü başlamadı, ben de bu seriye geçtim. tahmin ettiğim gibi bir dizi imiş, karakterler ilk pek bir uzak geldi ama alışırız zamanla herhalde. ağır aksak akacak gibi görünüyor. ilk bölüm itibariyle gece çekimleri ağırlıkta idi. fazladan cinsellik ve hatta eşcinsellik göremedim. yeni furyaya bu anlamda uzak görünüyor. giriş müziği hoş idi, genelde görüntüleri de güzel. esas kadın karkaterimiz de pek güçlüler gibi. izlemek için yeter sebep bunlar hehe.

--- spoiler ---

.maceraperest iyi aile babası bir abimiz var. savaşçı cesur bir tip. yanında bir kardeşi var, hafiften yengeye sulanmalar falan bir garip. aile bağları kuvvetli, tipinden hiç haz etmediğim salak bir oğlan çocuğu var. ilerde büyük savaşçı mı olacak nedir? diziyi kimin üzerine yapmışlar tam bilemiyorum. bir lord ve çevresi var, fena durmamış rolünde. öyle işte sınırlı düzey bir çevrede ve insanlar arasında geçen bir hikaye.

.tabi hafif çatlak elinden her iş gelen bir tip var, bir de kahin var idi ama onu bir kerelik göstermişlerdir herhalde. savaşın sonunda başlıyor dizi, adamlar yağmacı, işgalci. devamlı doğuya gidiyorlar imiş ama pek bir şey bulamıyorlar imşi. bizim esas adam ragnar, batıya açılalım bereketli topraklar var orada diyor ama kimse dinlemiyor.

.çatlak elemana gemi yaptırıyorlar ve açılma planı yapıyorlar. bunları gözleyen eleman da lordlarına durumu haber veriyor ve bölüm bitiyor. giriş için oldukça yavaş bir bölüm. daha sonra toprağını elinden alıp bunu sürecekler mi? cezalandıracaklar mı? yoksa hakkaten açılacak mı batıya? kim bilir bakalım... aile içinde öyle bol dramlı, intikamlı bir şeye dönecek gibi.

.dövüş sahneleri bol olsa, güzel de olsa rahatça izlenir gibi ama girişe bile bu kadar az dövüş sahnesi koyunca insan şüpheleniyor. üstelik süper güçlü karakter de yok, esas adam kargaların gözlerinde odini görüyor ve onları takip ediyor gibi. hafiften bir şeyler katalım demişler ama o kadar.

.zamanın vikinglerinin adalet anlayışı ve toplumsal yapısını yansıtmaya çalışmışlar herhalde. cezalar ve mahkeme olayları fena değildi. herkesin ölsün dediği adam ölür zaten, bu kadar basit. oy birliğini sevdim. çocuğa bile söz hakkı tanıyorlar bir anlamda hehe.

--- spoiler ---